Op 31 januari 2023 heeft de gemeenteraad positief besloten voor de invoering van de Starters- en Duurzaamheidslening. Om het starters op de woningmarkt gemakkelijker te maken biedt gemeente Wierden vanaf 1 februari de Starterslening aan. Deze lening  vult het verschil op tussen de prijs van het huis en het bedrag dat een starter maximaal kan lenen bij een hypotheekverstrekker.

Daarnaast vindt de gemeente Wierden het belangrijk om inwoners te helpen met het verduurzamen van hun koopwoning door vanaf 1 februari de Duurzaamheidslening aan te bieden. Met de Duurzaamheidslening kunnen inwoners energiebesparende maatregelen in en aan de woning financieren.

Starterslening:
De Starterslening is bedoeld voor inwoners van gemeente Wierden die op zoek zijn naar een eerste koopwoning. Een Starterslening is een aanvulling op een eerste hypotheek bij een andere geldverstrekker. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en het maximale bedrag dat geleend kan worden volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De eerste drie jaar betaalt de starter geen rente en aflossing.

De gemeente werkt hiervoor samen met stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten  (SVn).
“Voor starters is het op dit moment door onder andere de hoge verkoopprijzen, stijgende bouwkosten en oplopende hypotheekrente lastig concurreren op de woningmarkt. Met het aanbieden van de Starterslening willen we starters meer kans bieden om een betaalbare koopwoning in onze gemeente te kopen”, aldus wethouder Gertjan ten Brinke.

Duurzaamheidslening:
“Door duurzame maatregelen te nemen krijgen bewoners meer (woon)comfort en levert het een besparing op van het energieverbruik”, aldus wethouder Richard Kortenhoeven.
“Het verduurzamen van je woning brengt echter vaak ook een forse investering met zich mee. Ik ben er dan ook blij mee dat we de inwoners van gemeente Wierden de Duurzaamheidslening kunnen aanbieden”.