De onthulling van de Vosbrinksteen.

Aan de Bokdamsweg, onder de rook van Bornerbroek, is dinsdagmiddag de Vosbrinksteen op feestelijke wijze onthuld. De Vosbrinksteen, genoemd naar het buurtschap, is een z.g.n. driemarkensteen die in het verleden de grenzen van de marken Enter, Bornerbroek en Deldenerbroek markeerde. Wethouder Eugene van Mierlo, van de gemeente Almelo had de eer om de officiële openingshandeling te verrichten.

Van Mierlo: “Het doel is om steeds meer markestenen letterlijk boven de grond te krijgen. Niet zo lang geleden is er ook één steen onthuld aan de Huttenmansweg. De Vosbrinksteen is ooit letterlijk onder de grond verdwenen en nooit weer terug gevonden. Het vermoeden is dat deze ergens onder een fietspad ligt. In de tuin van de familie Oude Meijers lag echter een vergelijkbare steen en die hebben ze afgestaan. Een prachtig gebaar, zodat weer een stuk geschiedenis zichtbaar is geworden”.

Markestenen worden beschouwd als cultureel erfgoed die het moeite van het beschermen waard zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat steeds meer stenen verdwijnen. Enters Erfgoed wil graag meewerken aan het in stand houden van de markestenen. Tot de tijd van Napoleon had de markesteen ook een officiële functie. Ze zijn daarna verdwenen en er zijn gemeentegrenzen voor in de plaats gekomen.

Herplaatsing werd mogelijk gemaakt door medewerking van de Noabers, de families Oude Meijers en Bokdam, Loonbedrijf Wilmink en Summery Cosmetical Group.