Miranda ter Weele (Bowie) en Bas Stamsnijder

Bas Stamsnijder (Kikori Sushi) in Enter heeft een mooie manier bedacht om verspilling van voedsel tegen te gaan. Hij heeft daarvoor de samenwerking gezocht met Stichting Bowie en zo kan hij iets betekenen voor gezinnen die financieel wat minder sterk zijn. De samenwerking met Bowie houdt in, dat op afgesproken zondagavonden gekeken wordt naar de hoeveelheid sushi die over is, en die dan naar Enterse gezinnen gaan.

Bas Stamsnijder: “In de horeca draait alles om kwaliteit en gastvrijheid. Je wilt je klant het beste serveren en een ruime keuze bieden. Hierdoor moet je een ruime selectie aan verse producten inkopen. Als we op zondag  onze werkweek afsluiten, moeten wij regelmatig voedsel weggooien, dat niet verkocht is.

Zelf ben ik oom van vijf fantastische nichtjes en neefjes, en tijdens de laatste pakjesavond realiseerde ik me, dat er ook gezinnen zijn die niet de nieuwste en duurste cadeautjes voor hun kinderen kunnen kopen. Puur en alleen omdat ze door omstandigheden financieel minder krachtig zijn dan andere gezinnen. Op maandag komen die kinderen dan op school en krijgen ze tijdens het kringgesprek van de andere kinderen te horen wat die allemaal gekregen hebben. Een groot contrast met hun eigen ervaring. Die onbalans en oneerlijkheid gaf mij een wrang gevoel.

Nu krijgen gezinnen een heerlijke sushi maaltijd voorgeschoteld. Op deze manier vind ik het stiekem best wel mooi als er voortaan een beetje sushi overblijft op zondagavond” aldus Bas.