In Enter liggen 19 Stolpersteine. Ter nagedachtenis aan in de tweede Wereldoorlog omgekomen dorpsgenoten met een Joodse achtergrond. Vijftien aan de Dorpsstraat en vier aan de Zwiksweg. Ze liggen in de straat of de stoep op de plek van de huizen van de voormalige, omgekomen bewoners. De buurtvereniging Dorpsstaat Zuid, organiseerde een tocht langs de stenen in haar deel van de Dorpsstraat.

Albert Bouwmeester was één van de deelnemers: “De inleiding en toelichting werd gedaan door Gerrit Alink. Aan de hand van foto’s van de slachtoffers en van huizen uit Enter in het midden van de vorige eeuw vertelde hij het schokkende verhaal van de joden in Enter. Het verhaal van dorpsgenoten die moesten onderduiken voor de bezetter, werden verraden, gedeporteerd en omgebracht in een vernietigingskamp.

De presentatie werd gevolgd door een wandeling langs de Stolpersteine in de Dorpsstraat. De aanwezigheid van de buurtbewoners die zelf of uit overlevering herinneringen ophaalden,  maakte het tot een hel bijzondere bijeenkomst met stof tot napraten en nadenken, vooral ook in de wetenschap dat ook nu nog in de Oekraïne vergelijkbare dingen gebeuren”.

In 2012 zijn de Stolpersteine in Enter geplaatst. Een initiatief van Frans Roetgerink, die samen met Johan Altena en Jan Mekenkamp het Comité Stolpersteine in Enter oprichtte. Frans vernam van het initiatief op een van zijn reizen naar Duitsland en wist direct dat er ook in Enter deze gedenkstenen zouden moeten worden geplaatst. Later werd het initiatief in veel meer Twentse gemeentes gevolgd, zoals een jaar later in Goor, in 2019 in Delden en recent nog in Rijssen.

Behalve het plaatsen van de stenen zorgde het comité ook voor publicatie van de verhalen (Herinneringen aan de Joodse gemeenschap in Enter, Johan Altena 2012).
Een groep vrijwilligers onder leiding van Herma Mennegat onderhoudt de stenen door ze met kinderen te gaan poetsen. Ondertussen vertelt ze het verhaal achter de gedenkstenen aan de kinderen. Dit jaar zijn leerlingen van groep 8 van de Roerganger met haar langs de stenen gegaan . Het is de bedoeling komende jaren ook de andere scholen te vragen.

Helaas zijn de afgelopen jaren twee leden van het comité Stolpersteine overleden, Johan Alten en Jan Mekenkamp.

Albert Bouwmeester: “We overleggen nu hoe we de toekomst van de stenen kunnen waarborgen, onder meer met de Oranjevereniging en Enters Erfgoed wordt nu gezocht naar een constructie waarin niet alleen de stenen maar vooral de verhalen die er bij horen worden bewaard en verteld. Zodat we deze vreselijke geschiedenis niet vergeten en niet weer laten gebeuren.

De rondleiding maandagavond was een prachtig voorbeeld van hoe dat kan. Lijkt het u leuk om daarin ook een rol te vervullen, bijvoorbeeld als verteller. Neem eens contact op met Gerrit Alink, Herma Mennegat of Albert Bouwmeester”.

Stolpersteine zijn een initiatatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demming. Het is een door geheel Europa gezien gedenkteken aan de slachtoffers van het Nationaal Socialisme.
Het begon in Berlijn, inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 80.000 gedenksteentjes gelegd ter nagedachtenis aan deze verschrikkelijke periode uit de geschiedeins. Waarvan dus 19 in Enter.