In 1935, tijdens de economische crisis, werd in Enter een openluchtzwembad gegraven. Het was de start van de recreatiebestemming van dit stuk land bij de kruising van de Entergraven en de Elsgraven. Later werd ernaast een camping aangelegd. Beide voorzieningen zijn in 1992 opgegaan in het recreatiepark “Landgoed De Elsgraven”.


Het voormalige zwembad van Enter.

Een groot deel van de 145 recreatiewoningen die er toen gebouwd zijn worden via Landal verhuurd en in het in 1994 voltooide hoofdgebouw bevinden zich o.a. een zwembad en een modern restaurant. Het park brengt ieder jaar zo’n 15.000 toeristen voor een korte- of een langere vakantie naar Enter.

Amanda Dijkstra van Landgoed Elsgraven: “De gasten genieten van de voorzieningen op het park, maar trekken er vooral per fiets of te voet op uit om van Twente te genieten. Veel kinderen uit de buurt leren nog steeds zwemmen in het zwembad, maar nu verwarmd en binnen. Ook het restaurant is populair in de buurt door de leuke speelplaats en de lokale keuken”.

De woningen zijn zonder uitzondering in bezit van particuliere eigenaren, die zelf het park besturen. Met het 30-jarig jubileum viert De Elsgraven niet alleen de historie, maar vooral dat er na dertig jaar nog steeds een modern en aantrekkelijk park ligt.
In 2016 is men begonnen met een grondige renovatie, van zowel de woningen als het restaurant en deze werd in 2019 afgerond.

Amanda: “Nieuwe uitdagingen melden zich aan met de energietransitie. Het hoofdgebouw wordt afgedekt met zonnepanelen, het zwembad heeft al een moderne warmtewisselaar installatie gekregen en tal van kleinere investeringen worden uitgevoerd om voor het park een duurzame toekomst te garanderen”.

Meer weten over het park?
Kijk op: www.restaurantelsgraven.nl