Jonge pootaaltjes krijgen hun vrijheid terug in de Regge.

In het kader van de herinrichting van het Reggedal rondom Enter, is er een uniek en prachtig initiatief genomen. Leden van de Stichting Natuurgebied Enters Reggedal, willen de paling terugbrengen in de Regge en daartoe werd maandagmiddag de eerste stap gezet. Zo’n 1500 pootaaltjes werden bij de Waarf uitgezet in de Regge.

Maurice Roetgering, bestuurslid van de Stichting is razend enthousiast: “Ruim een half jaar geleden zijn de eerste ideeën ontstaan over het terugbrengen van de paling in de Regge. Je ziet dat overal in Nederland, ook in het IJsselmeer, de palingstand enorm terugloopt. Wat zou het mooi zijn dat er door dit initiatief straks weer paling gevangen kan worden in de Regge”.

Gerrit Roetgering weet als geen ander dat de wateren rondom Enter vroeger vol met vis zaten: “Paling kon je vroeger volop aantreffen in de beken  en rivieren rond Enter.  Het water was glashelder en door middel van poeren vingen we dan o.a. paling. We maakten het water troebel door de modder en dan kon je de vis gemakkelijk vangen”.

Belangrijk is dat de stuwen in de Regge zijn voorzien van vistrappen. Daardoor kan de paling via de Vecht en het IJsselmeer de oceaan op om vervolgens z’n weg te vervolgen naar de Amerikaanse kust. Daar worden dan de glasaaltjes geboren en met de warme Golfstroom gaan de kleine visjes dan terug naar Europa.

Door allerlei maatregelen wordt het echter steeds moeilijker om de binnenwateren te bereiken en daardoor wordt de paling in Nederland met uitsterven bedreigd.

Maurice Roetgering: “We hebben o.a. de samenwerking gezocht met de Stichting Dupan. Ze zetten zich in om de palingstand in Nederland weer op het oude niveau te brengen. Dat doen ze op een verantwoorde en duurzame wijze. Ook Visvereniging ’t Zumpke heeft ons met raad en daad terzijde gestaan, dus nu maar hopen dat het gaat lukken en we over een paar jaar weer kunnen genieten van paling in de Regge”.

In totaal worden er dit jaar 6000 pootaaltjes uitgezet in de Regge, bij de Waarf, het Exoo en bij Binnengait. Gerrit Ekkelboom heeft maandagmorgen in alle vroegte de bakken met de jonge vis opgehaald in het Brabantse Bergeijk.

Maandagmiddag werden bij De Waarf de eerste 1500 pootaaltjes losgelaten. Gerrit Roetgering en een jeugdlid van ’t Zumpke, gaven de jonge visjes hun vrijheid terug en al snel zochten de honderden potaaltjes hun eigen weg. Over zo’n vijf jaar zijn de pootaaltjes volgroeid en zullen ze hun weg zoeken richting de Amerikaans kust (Sargassozee).

In de oceaan krijgt één paling miljoenen nakomelingen, waarvan slecht een deel terugkeert naar Europa.
Over een paar jaar weten we ook of het gelukt is om de paling weer definitief een plek te geven in de Regge…..