Duurzaamheid. Er wordt veel over gepraat, maar in Enter voegen de ondernemers echt de daad bij het woord. Ondernemers op de Elsmoat en De Vonder willen de komende jaren flink investeren op duurzaamheid.  ‘De wil is groot en de kansen zijn enorm’ zegt Henk Keizer van de Werkgeverskring Enter. De Enterse bedrijventerreinen Elsmoat en de Vonder krijgen de komende tijd een flinke duurzaamheidsimpuls.

Gerben Gerritsen.

Gerben Gerritsen van Gerbri Plastics BV. Is één van de ondernemers die al jaren bezig is met o.a. zonenergie en het recyclen van materialen. In 2017 bouwde hij op de Vonder een nieuw pand voor zijn bedrijf, dat kunststoffolies levert aan de bouw, de industrie en de landbouw. Een pand van recyclebaar materiaal; hout, glas, staal.

Gerben: “Het interieur is samengesteld uit gerecyclede spullen; stoelen van petflessen en visnetten en tafels van oud hout. Voor mij is dat hergebruik beslist geen nieuwigheid, de producten die Gerbri maakt zijn al 25 jaar van gerecyclede grondstoffen.

Na gebruik worden de folies bij klanten ingezameld, gescheiden en door de producent opnieuw gebruikt. Dat gaat zo’n zeven keer en wat er dan nog van over is kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld tafels en stoelen.
En nu de zon op het dak. We hebben 5000 m2 dak beschikbaar voor zonnepanelen. Voor eigen gebruik hebben we aan 700 m2 meer dan genoeg. Ik wil graag wat energie delen”.

Hofman Animal Care.

Dat geldt ook voor Arjen Hofman van Hofman Animal Care. Nog maar krap drie weken geleden nam hij met zo’n zeventig medewerkers zijn nieuwe pand aan de Leemkoele in gebruik. Het ruikt er nog nieuw en alles straalt je duurzaam en hypermodern tegemoet.
Het dak van Hofman wordt een zee van zonnepanelen, in het voorjaar liggen er 1320 stuks, ruim voldoende om het bedrijf te voorzien van energie.
Maar er is veel meer beschikbaar.

Arjen Hofman.

Arjen Hofman: “Gebruik mijn dak, ik heb 6000 vierkante meter over! In plaats van landbouwgrond te gebruiken voor zonneparken. Dat kost teveel, terwijl het potentieel op de industrieterreinen voor het opscheppen ligt!’