Diederick ten Brinke wordt bedankt door Ben ter Haar.

Met een indrukwekkende herdenking is zaterdag rondom het middaguur het monument aan de Goorseweg onthuld, ter nagedachtenis aan de neergestorte Short Stirling in de Tweede Wereldoorlog. De groet van een Harvard vliegtuig van ruim 75 jaar oud, die laag over de Goorseweg vloog, vormde de afsluiting van de bijeenkomst. De onthulling van het monument, nabij de plek waar het vliegtuig in 1943 crashte, was oorspronkelijk al vastgesteld voor 2020, maar moest door corona worden uitgesteld.

 


De acht bemanningsleden van de Short Stirling

Op 3 februari 1943 stortte een Short Stirling BK604 AA-S (Squadron 75 R (NZ) AF) neer nabij de boerderij van Slaghekke (Menskes). Een Duitse nachtjager had de bommenwerper, die op weg was naar Hamburg, in het vizier gekregen en in de praktijk was een trage bommenwerper dan kansloos.

Vier van de acht bemanningsleden kwamen om het leven. Ze zijn begraven op de begraafplaats aan de Appelhofstraat in Wierden. De vier overlevenden zijn gevangen genomen en later terug gekeerd naar Engeland.

Diederick te Brinke uit Enter, heeft zich al vele jaren verdiept in de achtergrond van de fatale crash, dook in de historie en speurde nabestaanden op in Engeland en Nieuw-Zeeland.

Een aantal jaren geleden kwam hij met het idee om een monument op te richten ter nagedachtenis aan de fatale vlucht. Aanvankelijk strandde het idee op financiële middelen, maar na een flinke bijdrage van de Enterse Haring Party en RK Straatwerken, kwam zijn idee in een stroomversnelling.

De Stichting Short Stirling Memorial Enter werd in het leven geroepen en zaterdag vormde de onthulling van het monument, de bekroning op het vele werk dat in de afgelopen jaren door de leden van de stichting is verricht.

Nabestaanden uit Engeland en Nieuw-Zeeland, een vertegenwoordiging van de RAF en de Nederlandse Luchtmacht, burgemeester en wethouders, buurt en belangstellenden, waren zaterdag aanwezig.
Bijzondere gast was Peter Trevayne, de jongste broer van bemanningslid Sergeant Paul Rodney Trevayne. Elk jaar komt hij naar Enter om daar zijn omgekomen broer te gedenken. De onthulling maakte diepe indruk op de 91-jarige en in het Nederlands bedankte hij iedereen voor dit geweldige gebaar.

De muzikale ondersteuning was van The Highland Regiment Pipes en Drums.

Na de Last Post en de nationale volksliederen van Nieuw-Zeeland, Engeland, het Wilhelmus en een minuut stilte, kon Ben ter Haar, namens de Stichting Short Stirling Memorial Enter, iedereen bedanken en werd er met een Oranjebitter geproost op een bijzondere bijeenkomst. De lage vlucht van de Harvard, van de stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, vormde een passende afsluiting.

Enter is weer een oorlogsmonument rijker en deze zal worden opgenomen in de historische tocht die elk jaar op 4 mei wordt georganiseerd.