Ilse Pluimers (foto's Bastien Gason)

Ilse Pluimers (20), zal dit jaar waarschijnlijk als de jongste deelneemster van start gaan in eerste officiële Tour de France voor vrouwen. Er zijn eerdere pogingen gedaan om een Tour voor vrouwen te organiseren, maar het lukte alleen met een eendaagse wedstrijd tijdens de Tour van de mannen. Daar is nu verandering in gekomen. De start is op 24 juli onder de Eiffeltoren in Parijs en dan is er een vlakke etappe over een afstand van 82 km met de finish op de Champs Elysees.

Ze starten op de dag dat de mannen finishen. De dames Tour duurt kent acht etappes, ze de finish is op zondag 31 juli op. Dit is zware aankomst, met in de laatste kilometer een stijging van 24%.

Vlakke, heuvelachtige en bergetappes passeren de revue en het zal niet eenvoudig worden, maar Ilse, die professioneel renster is bij AG Insurance- NXTG, is er klaar voor. Ze heeft zich goed voorbereid op de Tour, door samen met haar team al etappes te verkennen.

Er zitten enkele zware etappes in met steile klimmetjes die de nodige energie vergen. Ilse gaat er met open vizier in en laat het rustig op zich afkomen, want hoe gaaf is het om deel te nemen in de allereerste echte Tour de France voor vrouwen.

Er is € 250.000,- aan prijzengeld te verdienen en wel € 50.000,- voor de winnares en de rest wordt verdeeld onder de truidragers en klassement winnaressen.