Elles Mekenkamp aan het woord.

Bij de Hogebrink, rondom het Klompen- en zompenmuseum, staat het woensdagmorgen en een deel van de middag, in het teken van de traditionele slachtvisite. Als eerste kregen trouwens een aantal groepen van de Wegwijzer en De Roerganger uitleg van slager Vincent Roetgering, over het slachten van een varken in vervlogen tijden. Niet alle leerlingen waren direct even enthousiast bij het zien van het varken aan de ladder, maar de deskundige uitleg van de slager maakte alles weer goed.

Albert Bouwmeester, voorzitter van Enters Erfgoed deed vervolgens de opening en heette in het bijzonder Elles Mekenkamp uit Leersum van harte welkom. Ze is de dochter van de inmiddels overleden Jan Mekenkamp (Pop’n Jan). Jan was jarenlang één van de gangmakers van de slachtvisite.

Albert: “Het is natuurlijk geweldig dat het oude ambacht van slachten, op deze mooie wijze onder de aandacht blijft en ook de kinderen weten hoe het stukje vlees op hun bord komt. Nadat het varken was geslacht, werd eigenlijk alles gebruikt, er werd nauwelijks iets weggegooid. Ook de botten werden gebruikt en daarvan kon je bijvoorbeeld een snorrebot maken, waar kinderen dan weer mee konden spelen. Met de blaas werd vroeger gevoetbald en deze werd bijvoorbeeld in Goor ook gebruikt om er een foekepot mee te maken, waarmee ze tijdens de Oudejaarsdag verkleed langs de huizen gingen”.

Mevr. Mulder demonstreerde vervolgens het oude speelgoed en een leerling van de basisschool nam het binnen een paar tellen probleemloos over. Daarmede was de slachtvisite ook officieel geopend. Uiteraard was er een borrel voor de aanwezigen en gaf Sjors Kenkhuis uitleg bij het varken aan de ladder.

Preuverij
Ook dit jaar zijn er weer een aantal Enterse restaurants de medewerking verlenen naast de 40 vrijwilligers van Enters Erfgoed. Bij Brasserie R-1854, La Vida en Landgoed De Elsgraven kun je voor klein bedrag een aantal kleine gerechtjes proeven. “Ouderwetse gerechten met een moderne twist”, zoals een medewerker van de Brasserie de preuverij het noemde.

Tot circa 13.00 uur is de slachtvisite geopend en is er van alles te koop en kun je ook nog eens genieten van allerlei heerlijke producten, sfeervolle muziek maar bovenal gezelligheid.