Albert Bouwmeester, voorzitter Enters Erfgoed.

Enters Erfgoed hield maandagavond haar jaarlijkse donateursavond bij De Krol. Voorzitter Albert Bouwmeester van de stichting, kon zo’n 50 donateurs en belangstellenden welkom heetten. In z’n openingswoord stond hij o.a. stil bij het overlijden van twee actieve leden van Enters Erfgoed. Johan Altena en Jan Mekenkamp. “We zullen ze missen, om wie ze waren en wat ze hebben betekend, om de historie van Enter levendig te houden” aldus de voorzitter.

Uiteraard was er ook een korte terugblik op het afgelopen jaar en de toekomstplannen van Enters Erfgoed. Een jaar waar veel activiteiten niet konden doorgaan vanwege corona, maar het Klompen- en zompen museum en bijvoorbeeld de slachtvisite toch nog veel bezoekers trokken.

Albert Bouwmeester: “We zijn wel met iets nieuws begonnen, een mobiele klompenmakerij. Een machine die we uit Frankrijk hebben gehaald, in Enter gerestaureerd is en waarmee we nu door het land trekken. Natuurlijk houden we ook het handmatig klompen maken in stand en hopen dat jongeren uit Enter zich aanmelden om een cursus te gaan volgen”.

Het is overigens de vraag of de Ganzenmarkt op 21 mei dit jaar door kan gaan. Dit keer kan de vogelgriep de spelbreker zijn, want er mogen momenteel geen ganzen zomaar buiten gehouden worden. Wel staan er weer demonstraties van oude ambachten op het programma en is op 9 november de traditionele slachtvisite.

Uiteraard was er ook aandacht voor de verbouwplannen van het Klompen- en zompen museum. Het museum werd geopend in 1987 en is inmiddels gedateerd en de bouwkundige staat is ook matig.

Albert Bouwmeester: “We moeten het wel een keer aanpakken en moderniseren. Daar ontkomen we niet aan, als we willen voldoen aan de eisen van deze tijd. Er zijn bezwaren tegen de huidige plannen en we zijn aan het onderzoeken hoe we dit kunnen bijstellen”.

Aansluitend werd er een film vertoond over het Twente kanaal en de Overijsselse waterwegen.