Gemeente Wierden wil starters op de woningmarkt helpen door het aanbieden van een starterslening. Het college van burgemeester en wethouders is afgelopen dinsdag akkoord gegaan met het voorstel voor het opnieuw aanbieden van de Starterslening. Als de gemeenteraad op 31 januari 2023 instemt met het voorstel zal het voor starters in gemeente Wierden vanaf februari 2023 mogelijk zijn om een aanvraag in te dienen.

Starters op de woningmarkt
De Starterslening is bedoeld voor inwoners van gemeente Wierden die op zoek zijn naar een eerste koopwoning en op dit moment weinig kans maken door onder andere de hoge verkoopprijzen en de stijgende bouwkosten en hypotheekrente.

“Starters hebben doorgaans geen, of minder vermogen, en kunnen daarom steeds lastiger concurreren met doorstromers op de woningmarkt”, aldus wethouder Gertjan ten Brinke.
“In de Lokale Woonagenda 2022-2026, hebben we opgenomen dat we groepen inwoners die zich in mindere mate zelfstandig kunnen redden op de woningmarkt, willen ondersteunen. Met de herinvoering van de Starterslening bieden we de starters meer kans om een betaalbare koopwoning, in onze gemeente te kopen.”

Starterslening gemeente Wierden
Een starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en het maximale bedrag dat geleend kan worden volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
De eerste drie jaar betaalt de starter geen rente en aflossing. De gemeente werkt hiervoor samen met stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.