De gemeente Wierden gaat met Stichting Vluchtelingenwerk Oost Nederland samenwerken bij de maatschappelijke begeleiding van statushouders. Dit besluit is genomen nadat begin dit jaar partner Stichting Vluchtelingenwerk Wierden besloot te stoppen met haar werkzaamheden en de stichting op te heffen.

Met Stichting Vluchtelingenwerk Oost Nederland kiest de gemeente voor een betrouwbare partner met jarenlange ervaring in de begeleiding van vluchtelingen en statushouders. De gemeente vindt het belangrijk dat, net als bij Stichting Vluchtelingenwerk Wierden, vrijwilligers de basis vormen van de begeleiding van vluchtelingen en statushouders. Een organisatie die de vrijwilligers ondersteunt en begeleidt, vindt de gemeente daarbij onmisbaar.

Iedere gemeente in Nederland is wettelijk verplicht een bepaald aantal statushouders huisvesting te bieden in haar gemeente. De gemeente is daarbij verantwoordelijk voor de huisvesting en het bieden van maatschappelijke begeleiding. Vanuit de landelijke overheid ontvangt de gemeente subsidie per statushouder om de kosten hiervoor de dekken.