Ganzenhoedsters in 2019

Het kan weer. Twee jaar, in 2020 en 2021 mocht de jaarlijkse Ganzenmarkt niet doorgaan als gevolg van de corona perikelen. Dit jaar mag het weer. Op zaterdag 21 mei organiseert Enters Erfgoed weer de Ganzenmarkt aan de Hogebrink. Helaas dit keer zonder ganzen en ganzenhoedsters. Want corona mag dan achter ons liggen, er is nu weer een ander virus dat ons parten speelt: de vogelgriep.

Omdat er nog steeds Vogelgriep heerst in Nederland (met begin deze maand nog uitbraken in Barneveld en Lunteren) geldt er op dit moment een “ophokplicht” voor pluimvee.
Dat betekent dat er ook geen ganzen door de straten van Enter mogen waggelen!  Erg jammer. Het Ganzenhoeden is toch een beetje het centrale onderdeel van de Ganzenmarkt.

Maar ook zonder ganzen wordt het beslist een leuke en gezellige dag. Er zijn voldoende optredens en veel standhouders op en rond de Hogebrink zullen daar voor zorgen.

Zo treedt het Shantykoor de Lee-Sanghers op van 11.15 uur tot 12.15 uur voor het Zompenmuseum. Ook voor hen is het na de lange corona periode weer een feest om voor een groot publiek hun liederen ten gehore te brengen en zij zijn dan ook voornemens om er een swingend feest van te maken.

Ook de Enterse Klompendansers zullen gedurende de markt diverse keren hun dansen laten zien. Er zijn weer veel stands en demonstraties van oude ambachten.

Naast klompen maken wordt er op authentiek wijze een boom bekapt tot vierkant constructiehout, worden er met een handmatige houtdraaibank werktuigonderdelen gemaakt en is er een smederij.

Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en genieten van klein pluimvee. En ze kunnen een eigen klomp ontwerpen in het nieuwe Klompen Ontwerp Laboratorium van Enters Erfgoed! En natuurlijk is het altijd gezellige terras van Buisjan geopend. De “place to be” voor koffie met krentenwegge.

Tegenover Buisjan is op de zelfde  dag de Kerkpleinmarkt van de Hervormde Kerk. Volop vertier derhalve op zaterdag 21 mei aan de Dorpsstraat en de Hogebrink. We heten u graag welkom.