Herdenking bij monument op de Brandput.

Enter stond donderdagavond weer in het teken van de Nationale Dodenherdenking. De start van de stille tocht was dit keer vanaf het Reggedal en bij het Dorpsplein haakten nog eens velen aan, waaronder veteranen en oud-strijders, bestuur van de Oranjevereniging en leerlingen van de Enterse basisscholen.

Henk Mennegat, voorzitter van de Oranjevereniging onderstreepte nog eens het belang van vrijheid: “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Kijk naar Oekraïne, en dan weet je wat vrijheid betekent. Wat ze daar nu meemaken, hebben we hier 80 jaar geleden meegemaakt. Kinderen groeien op zonder ouders. Laten we ook daar bij stilstaan”.

Aviëlla Getkate had dit jaar de gedichtenwedstrijd gewonnen en mocht dit voorlezen. Het maakte indruk op de honderden aanwezigen op de Brandput.
Na de Last Post was het klokslag 20.00 uur, twee minuten stil, doodstil. Je kon een speld horen vallen.

Na het Wilhelmus werden er kransen gelegd door de Oranjevereniging, wethouder Ten Brinke, de veteranen en leerlingen van de Roerganger en De Wegwijzer, namens de Enterse basisscholen.

Het slotwoord was voor wethouder Ten Brinke: “Het is belangrijk om dat te blijven herdenken. Vrijheid is een kostbaar goed en niet vanzelfsprekend, dat moeten we ons in deze tijd goed realiseren. Daarom is het ook belangrijk dat we de verhalen blijven doorgeven aan volgende generaties, opdat we de slachtoffers en degenen die hebben gevochten voor onze vrijheid niet vergeten”.

Na afloop van de herdenking werd er door kinderen en ouders nog een kaarsje opgestoken bij alle Stolpersteine in Enter.