Burgemeester Tigchelaar in gesprek met Oekraïeners.

Burgemeester Doret Tigchelaar heeft vrijdag aan het begin van de middag een bezoek gebracht aan ontheemde Oekraïeners, die worden opgevangen in het Hervormd Dienstgebouw. Daar zijn dinsdagavond jl. 24 Oekraïeners ingetrokken. Met een aantal aanpassingen werd het gebouw geschikt gemaakt voor opvang en met de vele spullen die door Enternaren zijn gedoneerd kon het gebouw mooi worden ingericht.

Doret Tigchelaar was lovend over de inzet van de vele vrijwilligers die in de afgelopen weken hard hebben gewerkt om alles klaar te maken voor de opvang.

De burgemeester maakte met een aantal bewoners een praatje, informeerde naar de herkomst in Oekraïne en welke weg ze hadden afgelegd om uiteindelijk in Enter te komen. Duidelijk werd dat veel van de ontheemden alleen hun eigen taal spreken en een enkeling Engels kan spreken en vertalen.

De burgemeester: “Er is door vele vrijwilligers, die daar met liefde vrije dagen en vakantie voor inleverden, hard geklust, geverfd en gepoetst om een warm welkom aan de Oekraïners te bieden”.

De meeste Oekraïeners kennen elkaar niet en komen uit verschillende delen van het land. Pas in de bus hebben ze kennis met elkaar gemaakt. In het Hervormd Dienstgebouw worden momenteel alleen volwassenen opgevangen er zijn geen kinderen of baby’s, maar de mogelijkheid om ook die een plek te geven is er wel.

Wel is er een vriendengroep van vijf jongens die allen afkomstig zijn uit Kiev. De begin twintigers zijn via Polen, Duitsland en Frankrijk naar Nederland gekomen en zijn tevreden over de opvangplek. Ze hebben inmiddels de omgeving al verkend en willen zich graag verdienstelijk maken in hun vrije tijd. Klussen,  sporten of daarbij behulpzaam zijn is hun wens voor de komende periode.

Doret Tigchelaar was in elk geval blij met de start die er is gemaakt in Enter en ook in een woonboerderij aan de Ypeloweg waar ook ontheemden worden opgevangen.

Doret: “Het is toch hartverwarmend om te zien wat er in een korte periode door vrijwilligers is gepresteerd en dat met hulp van de Enternaren alles in een record tempo kon worden ingericht. Dinsdag bij hun aankomst was er een welkomspakket en dat werd enorm gewaardeerd. Laten we ook het bedrijfsleven in Enter niet vergeten. Geweldig hoe ze ook op hun manier een bijdrage hebben geleverd, daar ben ik trots op”.