Op zaterdag 9 juli organiseert Brandweer Twente van 11.00 tot 16.00 uur een open dag in en rondom de brandweerkazerne van Enter aan de Vonderweg. De open dag staat in het teken van het 100-jarig bestaan van de brandweer in Enter. Op 1 april 1921 werd de verordening op het brandwezen door de gemeenteraad vastgesteld. Vanaf dat moment kreeg Enter de beschikking over een brandspuithuisje, brandspuit, 90 meter aan slangen, twee lantaarns, een brandhaak en een ladder.

Dit jaar bestaat de brandweer officieel 101 jaar, maar door corona kon het jubileum vorig jaar niet worden gevierd.

Opening:
Johan Hulsink en Henk Mulder openen de dag om 11.00 uur samen met kazernecoördinator Dinant Knol. Zij zijn de twee oudste brandweercommandanten van Wierden en Enter. Tijdens de opening klinkt een oude sirene die in het bezit is van Behoud Historie Brandweer Enter.

Programma:
In en rondom de kazerne van Enter laat de brandweer diverse demonstraties zien. Zo zijn er verschillende blusdemonstraties, zoals brand in een wasdroger en vlam in de pan.

Ze laten zien hoe de brandweer te werk gaat bij een verkeersongeval, waarbij slachtoffers vastzitten in hun auto. Daarnaast zijn er verschillende brandweervoertuigen te bezichtigen. Ook is er een stand ingericht om nieuwe vrijwilligers te werven.

De kazerne in Enter is namelijk op zoek naar vrijwilligers die vooral overdag beschikbaar zijn voor hulpverlening. Ook legt de brandweer uit hoe ze een mooie oefening ensceneren.

Kazernecoördinator Dinant Knol: “100 jaar brandweer in Enter is een lange periode. We hebben veel incidenten bestreden door deze jaren heen. Daarom hebben we een speciale ruimte ingericht met collecties foto’s van 100 jaar brandweer in Enter.”

Voor de kinderen:
Tijdens de open dag is er ook genoeg te doen voor de kinderen. Speciaal voor hen is er een leuk spel, waarbij ze zelf kunnen ervaren hoe het is om te blussen.

Er is een springkussen en de liefhebber kan zich laten schminken als mini-lotusslachtoffer. Iedereen is van harte welkom om naar de Open Dag te komen.