Het is vandaag een bijzondere dag voor Bert Boom (1938). Exact 50 jaar geleden werd de Enternaar wereldkampioen stayeren in het Tsjechische Brno. Voor Bert, geboren in Herike, maar sedert 1962 woonachtig in Enter, was dit het hoogtepunt uit zijn wielercarrière. Pas op latere leeftijd begon hij met stayeren, en dat bleek Bert op het lijf geschreven.

Grote concurrent van Bert in Brno was Cees Stam, met gangmaker Joop Stakenburg. In de finale reed Bert vanaf het startschot op kop en stond deze plek niet meer af. Bert: “Stam kreeg pech, maar mijn gangmaker Bruno Walraven liet ze weer dichterbij komen. Toen gingen ze me, acht minuten voor het einde, nota bene nog aanvallen. Nou, dan ben je bij Bert Boom aan het verkeerde adres. Ik ging versnellen en Stam moest definitief lossen. Boomska, Hollanski stond er na afloop op het scorebord”.

De Commissaris van de koningin stuurde een brief: “Gefeliciteerd met het welverdiende wereldkampioenschap, behaald te Borne…’

In Enter wacht een enorme mensenmassa de kersverse wereldkampioen op voor een huldiging. Maar de heuglijke happening eindigde in een anticlimax. Te midden van de drukte stort het balkon in, van de familie Ten Berge aan de Van Uitertstraat, tegenover het huis van Bert Boom. Eén vrouw raakt ernstig gewond, een aantal had botbreuken.

Bert behaalde in zijn hele carrière maar liefst 180 overwinningen op de weg en 75 op de baan.

Bert Boom is nog steeds actief in de wielersport.