Tijdens de open dag op zaterdag 5 oktober hebben ongeveer 400 bezoekers uit Enter en omstreken een wandel- of fietsroute gevolgd door het heringerichte Reggedal in Enter. De open dag, georganiseerd door waterschap Vechtstromen, provincie Overijssel en samenwerkingspartners, was een succes. “De Regge is nu al mooi en zal over een paar jaar nog mooier zijn, een resultaat waar we samen trots op mogen zijn” aldus Nettie Aarnink, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen.

De routes stopten tussendoor bij diverse deelnemers en activiteiten. De bestuurlijke opening en onthulling van een bijzonder monument voor Enter werd op vrijdagmiddag 4 oktober gevierd.

In 18 maanden is het Reggedal omgevormd tot een prachtig gebied met een natuurlijke loop van de Regge, waar water en natuur volop de ruimte krijgen. Inmiddels zijn alle werkzaamheden afgerond en kunnen bezoekers volop genieten van de rivier en de directe omgeving.

Houtkunstenaars en verhalenvertellers
Tijdens de wandel- en fietstocht brachten geïnteresseerden on der andere een bezoek aan houtkunstenaars die een kunstwerk maakten van in het Reggedal gekapt hout, verhalenvertellers vertelden vol passie over Enter in vroegere tijden, men kon een tocht met de zomp maken en meedoen met een wijnproeverij. Bezoeker Jan, die liever niet met achternaam wil worden genoemd, geniet van de zangkwaliteiten van shantykoor de Leesanghers. “Het is hier prachtig geworden. En een mooie dag vandaag. Ik geniet van de Regge en ondertussen kijk ik hoe de houtkunstenaar aan het werk is.”

 Monument onthuld
Op vrijdag 4 oktober vond de officiële opening plaats bij de Enterse Waarf. Tijdens deze middag werd er een monument onthuld van kunstenaar Peter Broeze. Hij gebruikte hiervoor de betonplaat met de handafdrukken van de beheerders die het gebied gaan beheren, hout van een grote eik uit het Reggedal en aluminium. Het monument is te bewonderen vlakbij de Wisselmaat, op een mooie locatie aan de Regge.

 Over Reggedal Enter
Met het project ‘Reggedal Enter’ ontstaat meer ruimte voor water en natuur. Dat betekent dat de Regge voorbereid is op de toekomstige klimaatveranderingen. Belangrijk daarbij is dat zowel structurele verdroging als wateroverlast zoveel mogelijk wordt voorkomen. Daarnaast verbetert de waterkwaliteit, waardoor het er voor dieren en planten nog beter toeven is.

Na oplevering van het project gaat het beheer van het gebied over naar diverse beheerders. De provincie Overijssel draagt 85 hectare nieuwe natuur in eigendom over aan de beheerders verenigd in de Stichting Enters Reggedal. De beheerders zijn straks samen de eigenaren van in totaal 160 hectare grond. Zij houden het landschap in stand en versterken het waar het kan op een zo natuurlijk mogelijke wijze.